“Misschien is er geen gevoel dat groter geluk geeft dan dat men voor andere mensen iets kan betekenen”.
Dietrich Bonhoeffer
Dat is mijn levensmotto geworden. Pas in verbinding met de ander, met jou, word ik de beste versie van mezelf.
Heb jij ook wel eens vragen, gedachten en ideeën die blijven opdoemen. Een gesprek waarin je oordeelvrij kunt sparren en delen, zoeken naar eigen waarheden werkt bevrijdend en helpt je eigen weg te vinden. Socrates deed dat al, vragen stellen over ‘het goede leven’. Er zijn ook vragen die je eerst voor jezelf wil onderzoeken of thema’s die je in je leven blijft tegenkomen.
Het lopen van een labyrint kan heel bevrijdend zijn als je vastloopt, of als je vragen hebt. In onze taal zitten woorden die letterlijk laten zien wat een labyrint kan betekenen. Het woord ‘vastlopen’, ‘je eigen weg vinden ’bijvoorbeeld of ‘verdraaid eenvoudig’, of ‘ingewikkeld’. Die woorden vragen om ontrafeling. Het labyrint is daar een hele goede manier voor.
Als ritueelbegeleider en coach maak ik graag gebruik van het labyrint. In mijn tuin ligt een klassiek 7 gangen labyrint (labyrint onder de Wilg) en op mijn werkplek in de tuin een Chartres labyrint. (Luciushof in Heerlen) Door mijn achtergrond in de sociale psychologie ben ik gefascineerd door het lopen in groepen. Het kan echt een aanvulling zijn op een individuele loop. Ik combineer systemisch werken, het veld en het labyrint met andere coachtechnieken.
Labyrintlopen is ook gewoon leuk of verstillend, meditatief. Je hoeft het echt niet alleen therapeutisch of ritueel te zien. Het kan door samen lopen ook enorm verbroederen. Sinds 2011 ben ik organisator van het wereldwijde vredeslabyrint. (Wereldwijd 24uur nonstop lopen voor de vrede) die loop verbroedert en verbind.
Vrede gaat samen met vrijheid. Vrijheid is misschien wel het grootste goed van de mens. Hoe vrij ben je als het leven je overkomt? In het leven maakt iedereen, al dan niet gekozen, veranderingen door. Een verandering en ook een keus beïnvloedt de hele mens, maar ook zijn persoonlijke en zakelijke leefomgeving. Kiezen is dan essentieel. Ik heb er mijn werk van gemaakt om mensen te helpen om zelf keuzes te maken.
Labyrintlopen is in de eerste plaats luisteren naar jezelf en vervolgens komen de vragen die ertoe doen. Ook antwoorden heeft iedereen zelf. Er bestaan geen goede en foute antwoorden, wel verschillende inzichten. Je kunt elkaar verrijken. Ik kan eventueel mijn vragen of observaties met je delen. Veiligheid, aandacht en betrokkenheid en bewaken van het proces is mijn taak.
Ik heb de jaren ervaring kunnen vatten in een methode en coach nu naast individuen ook breder. Bijvoorbeeld in organisaties, bedrijven, scholen en andere systemen. Verder leid ik mensen op om het labyrint in te zetten als coaching methode, dat doe ik bij Ja tegen Nu.
Wil je lopen in mijn tuin, meedoen met een training of het vredeslabyrint, neem dan gerust contact op. Ik zie je graag!
Tessa Meester 06 53761691
“Labyrint onder de wilg” De wilg speelt een belangrijke rol in de mythologie, magie en folklore van vele culturen. De boom wordt in verband gebracht met dromen, kunstzinnige inspiratie en tovenarij. De wilg is ook de boom van de onweerstaanbare kracht van wedergeboorte. Er kan geen nieuw begin zijn voordat gebeurtenissen en eerdere verliezen zijn verwerkt. Daarom is de wilg een archetype van verdriet, stilte, verwerking en herwaardering. Daarnaast symboliseert de wilg vriendelijkheid, rust en bereidwilligheid. Wat een droomplek voor ons Labyrint in Budel Dorplein op de grens met Limburg.
”Leven, Lopen en Labyrint zijn niet voor niks met de L van liefde”
Tessa Meester