Selma Sevenhuijsen

 

Sinds 2003 werk ik met het labyrint: het was een grote ommezwaai in mijn loopbaan en leven. In 1977 studeerde ik af in de politieke filosofie en geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Gedurende een lange periode daarna was ik actief in de vrouwenbeweging en vrouwenstudies. Van 1979 tot 1989 werkte ik aan de Universiteit van Amsterdam en van 1989 tot 2008 aan de Universiteit Utrecht, als hoogleraar Vrouwenstudies en Zorgethiek. In 2003 zette ik mijn eigen adviespraktijk op, waarin het labyrint een belangrijke plaats inneemt.

 

In augustus 2001 maakte ik in Zwitserland voor het eerst kennis met het labyrint, en twee weken later opnieuw, dit keer in San Francisco. Het lopen ervan maakte meteen een diepe indruk op me. Ik zat in een overgangsfase in mijn leven, en de spirituele weg ging voor mij open. Het labyrint bleek een goede gids te zijn bij het zoeken naar een antwoord op een aantal cruciale levensvragen. Tijdens een aantal bezoeken aan de kathedraal van Chartres werden mijn ervaringen met het labyrint steeds intenser. Sindsdien is het mijn spirituele beleving blijven dragen en voeden. In 2003 volgde ik de opleiding tot ‘labyrinth-facilitator’ bij Veriditas, een organisatie in San Francisco, die een van de kernen is van de huidige labyrint beweging.

 

Santa Rosa Labyrinth © www.labyrinthtales.com

 

 

 

 

 

 

 

 

Het was de start van mijn praktijk van ‘werken met het labyrint’. Bij Franciscaans Centrum La Verna en de Dominicuskerk in Amsterdam verzorg ik – alleen of samen met anderen – workshops over het labyrint als ruimte voor spirituele groei. Inmiddels heb ik dat ook gedaan in vele kerken, plekken en instellingen in Nederland, en ook elders op de wereld, in Zuid Afrika, Taiwan, de Verenigde Staten, Roemenië, Italië en Peru. Vaak werk ik met een St. Rosalabyrint op doek. Of ik maak speciale labyrinten, aangepast aan de gelegenheid. Ook werk ik met een vredeslabyrint op doek, dat ik in 2005 heb ontworpen voor de herdenking van 60 jaar bevrijding van Amsterdam. Op aanvraag verzorg ik lezingen over de geschiedenis en de eigentijdse betekenis van het labyrint. Sinds enige tijd leg ik me vooral toe op het trainen van een nieuwe generatie labyrintwerkers.

 

 

 

 

 

Behalve het praktische werk met het labyrint ben ik altijd gefascineerd geweest door de geschiedenis van dit rijke symbool. Ik reisde naar Midden Italië, naar het gebied waar ooit de Etrusken de scepter zwaaiden. Daar leerde ik dat het labyrint in oude tijden een ruimte was van inwijding in de geheimen van de aardegodin en haar heilig huwelijk met de vruchtbaarheidsgod: zon en maan met elkaar verenigd. Een bekend symbool ook in de alchemie, en volgens Carl Jung een belangrijk moment in het individuatieproces, de ontwikkelingsweg naar onze sacrale kern en ons hoger Zelf. Zie hiervoor verder mijn boek De glimlach van de sirene.

Door het schrijven van dit boek ben ik me verder gaan verdiepen in sacrale landschappen en de daarin neergelegde religieuze tradities, vooral in Italië, maar ook in Peru. Ik onderzoek, leidt rond, doe energiewerk en verzorg rituelen. En ik publiceer over mijn inzichten en ervaringen, o.m. in het Tijdschrift Vruchtbare Aarde en op mijn website.

website: www.selmasevenhuijsen.nl

contact: selma@selmasevenhuijsen.nl