Frederique Hagedoorn

Sinds 2005 ben ik intensief met het labyrint verbonden. In diepe wezen met hart en ziel.
Dit betreft met name het labyrint van Chartres. Deze vorm heb ik op het land aangelegd met behulp van zoals ik dat noem veldplanten (in de volksmond zegt men onkruid).
Het idee van het labyrint heb ik in januari 2005 aangereikt aan de Vlierhof of ze dat wilden op hun terrein, waarbij ik dan de aanleg, de zorg en het onderhoud verricht.
Dit idee is enthousiast ontvangen. In de daarop volgende maanden hebben we op het terrein naar de plek gekeken waar dit het mooist tot haar recht zou komen.
Dat is de plak waar het nu ligt. En laat dat achteraf nou ook nog het centrum van het terrein zijn!!!
Een heel bijzondere bijkomstigheid.

Met de aanleg ben ik eind april begin mei 2005 begonnen.
Dit aanleggen is een helende reis geweest in mijn levensbestaan.
De ingang ligt op het oosten, vanwaar je naar het westen richting het ooievaarsnest loopt.
De begrenzingsranden tussen de paden zijn NU van buiten naar binnen achtereenvolgens ingeplant met duizendblad, aardbei, stjanskruid, kruipende boterbloem, cichorei, hondsdraf, salie, witte klaver, moederkruid en robertskruid.
Op de 4 windrichtingen en rond het centrum staan groene buxusstruiken (heuphoogte). Dit zijn de plekken waar de wendingen plaats vinden.
Het centrum met de bloem heb ik vorm gegeven met een textuur van verschillende steensoorten.
De paden zijn bedekt met houtsnippers en / of zaagsel.
Er ligt een 1,5 m breed grindtegelpad om heen. De buitenrand is van rechtopstaande rode bakstenen, waartegen ik de halve maan vormen er om heen heb gemetseld.
In 2005 was het in 3 maanden ( 3 x 5 dagen gewerkt) gebruiksklaar in de zin dat je het kon lopen.
In de rest van het jaar heb ik de begrenzingsranden verder ingeplant en onderhouden (selectief gewied).
Na 3 jaar ben ik om de buitenrand 2 rijen grijze stoeptegels gaan leggen waarop de halve man vormen in 2010 zijn gemetseld.
In 2009 heb ik het grindtegelpad erom heen aangelegd. Ook heb ik de zijtuinen langzamerhand ontwikkeld in circa 3 jaar. In totaal is het ongeveer 3 are groot. De inheemse plantentuin schept een kleurrijke omgeving met diverse uiteenlopende vormen. Vlinders, bijen en allerlei insecten en padden hebben hier een fijne verblijfplaats en of doortrekplaats.
Dit alles biedt een goede ondersteuning aan het ecologische milieu. Met liefdevolle aandacht voor Moeder Aarde.

Wanneer ik hier werkzaam ben voor het onderhoud (meestal rond nieuwe maan) kan ik gemakkelijk workshops geven, omdat ik dan geen reisafstand heb te overbruggen.

Workshops geef ik in dit door mij aangelegde vaste labyrint met 28 wendingen naar het centrum en vervolgens ook nog weer eens naar buiten.

Daarnaast geef ik ook workshops labyrint waarbij de groep een labyrint aanlegt. Dit kan buiten in de natuur zijn, zoals bijvoorbeeld aan de zee op het strand, in het bos, op een gazon.
Ook binnenshuis is een mogelijkheid waarbij een minimale ruimte van ongeveer 5 x 5 m vereist is.
Zelf vind ik deze werkwijze een heel goed middel voor teambuilding.
Bij deze werkwijze komt hoe werk je samen goed aan bod en vervolgens is zowel het met jezelf in dieper contact en tot je recht komen en vandaar uit met elkaar een heel mooie manier om als mens elkaar en jezelf te mogen ontmoeten en je zo te kunnen ontwikkelen.

 

Klik hier voor mijn website: www.mijnlevenscirkel.nl

 


Labyrintworkshops op de Vlierhof, Kleverstrasse 115, Keeken ( in Duitsland 2 km na de grenspost in Millingen aan de Rijn aan de rechterzijde van de weg)

In de komende maanden wordt door Frederique Hagedoorn een workshop Labyrint gegeven op de volgende data:

Zaterdagavond 13 juni 19.30 – 21.30
Maandagavond 13 juli 19.30 – 21.30
Donderdagavond 13 augustus 19 – 21
Zondagmiddag 13 september 16 – 18.30
Dinsdagmiddag 13 oktober 15 – 17.30
Vrijdagmiddag 13 november 14 – 16.30
Zondagmiddag 13 december 14 – 16.30

Het is steeds op de dertiende van de maand.
Dit jaar 2015 is dit in de buurt van nieuwe maan. Nieuwe maan is een heel goed moment om met iets nieuws te beginnen.

Op de Vlierhof ligt een vast labyrint. De vorm van het labyrint is afkomstig uit de kathedraal van Chartres. Tot het centrum zijn 10 cirkels waarbij elke cirkel met een andere veldplant is ingeplant. In de volksmond worden deze veldplanten met onkruid aangeduid..
Deze planten maken dat het het gehele jaar door een ander aanzien geeft meegaand met de verschillende seizoenen.
Zo bloeide in de afgelopen maand mei de kruipende boterbloem en de aardbei. In juni gaat Sint Janskruid bloeien en gaan de aardbeibloemen gaan over in vruchten.
In Juli bloeit het duizendblad met haar witte bloemschermen. Evenals Moederkruid.
Robertskruid een laagblijvend plantje bloeit met felrose bloempjes vanaf de zomer tot het eind van het seizoen.

Op de verschillende windrichtingen oost zuid west en noord staan buxusstruiken. Dit noem ik wel het skelet van dit labyrint in de vorm van een kruis met een cirkel in het midden. Deze is het gehele jaar groen van kleur. In het vroege voorjaar bloeit het met voor het oog weinig opvallende geelgroene bloemtrosjes

In een workshop labyrint word je uitgenodigd om het labyrint te lopen. Dit kun je doen met een helder door jou geformuleerde vraag, waar je momenteel in je leven mee zit. En vervolgens kijken wat het tijdens dit lopen van het labyrint met je gebeurt, wat je waarneemt.
En wat weerspiegelt dat van je huidige leven.
Het centrum zie ik als jouw heilige ruimte, waar alleen jij toegang toe hebt.
Wat je hier in aantreft daarbij kun je ook kijken wat zet je daar van in de buitenwereld neer. Wat wil je daarvan in de wereld neerzetten.

In een groep werk ik ondersteunend met het gebruik van stem en korte liedjes. Dit korte liedje is afgestemd qua tekst en doordat het kort is kunnen we dat als groep samen zingen.

Ik hoop je te mogen ontmoeten.

Kosten: workshop labyrint inclusief vegetarische biologische maaltijd 15 €
Voor de gehele serie 75 €
Een losse workshop zonder maaltijd kost 10 € en voor de gehele serie 50 € .

Opgave Per mail: fredehagen1955@uwnet.nl