Het Heerlense Labyrint

In de tuin van het Luciushof in Heerlen, een complex van Weller, ligt het Heerlense labyrint, naar het model van Chartres. Dit labyrint is in de zomer van 2021 zorgvuldig aangelegd door de Heerlenaren Victor Kreijns en Nicki van Heugten. Zij hebben het samen geactiveerd en geopend voor iedereen die rust, verstilling en/of antwoorden wil vinden. Het labyrint is een krachtplaats, dat zijn werkzaamheid steeds verder uitbreidt. Dit labyrint staat symbool voor transformatie.

Een labyrint?

Het labyrint is een krachtplaats en een ruimte die vraagt om het met respect en aandacht te betreden. Loop het labyrint open, nieuwsgierig en eventueel ook met een vraag. Je kan het ook lopen wanneer je behoefte hebt aan een overgangsritueel. Bij het loslaten van het oude jaar en het nieuwe jaar verwelkomen. Of wanneer je ergens bewust ‘Ja’ tegen wil zeggen, het wil omarmen. Bij een feestelijke gebeurtenis of al mediterend. Je kunt je ook, zonder vraag, overgeven aan datgene wat er staat te gebeuren. Dat is een heel krachtige ervaring. Sommige mensen voelen echter niets op het labyrint. Dat betekent niet dat er niets gebeurt. Het labyrint is al eeuwenoud en wordt in alle windstreken op de wereld in de oudheid teruggevonden. Je mag erop vertrouwen dat het vóór je werkt.

3 delen

De gang door het labyrint bestaat uit 3 delen:

  • De heen reis wordt gekenmerkt door loslaten, je maakt je hoofd vrij van de dagelijkse dingen, treedt even uit de gewone wereld
  • Het verblijf in het centrum betekent ontvangen. Je neemt rust en stelt je open voor inzichten
  • De terugtocht gebruik je om dat wat je hebt ontvangen een plek te geven, misschien zelfs plannen te maken met je nieuwe inzichten

Labyrintregels

  • Ga vanuit rust het labyrint in wanneer je dat wilt
  • Zoek je eigen tempo
  • Passeren mag
  • Loop met aandacht
  • Wees open en ontvankelijk

Je eerste labyrintloop

Wanneer je voor het eerst een labyrint wilt lopen, kun je dat als volgt doen: Sta even stil bij de ingang. Misschien heb je al een idee waarover je bij het lopen wilt nadenken. Een probleem, je leven tot nu toe, een verlies, plannen voor de toekomst, of misschien wil je lopen met een inzicht wat je hebt opgedaan. Na afloop kun je je ervaringen eventueel opschrijven voor jezelf.

Hieronder vind je de muziek speciaal voor dit labyrint gecomponeerd door de componist Ralf Groenveld. Wanneer je met je oortjes in door het labyrint loopt kan de muziek je helpen om je aandacht nog meer naar binnen te richten.

We wensen jou een mooie en inzicht gevende labyrint wandeling toe.

Embrace

Essence

Inner Peace

Lightly

Lost